2012 m. sausio 7 d., šeštadienis

Mamos „kraitelis“

Mamai laukiantis ir po gimdymo gali praversti:

• Įklotai po gimdymo. Ilgiau ar trumpiau, bet jų reikės. O kad diskomfortas būtų kuo mažesnis, labai patariu įsigyti įklotus iš natūralių medžiagų, nes sintetika gali sukelti papildomų nemalonių pojūčių. Pirmomis dienomis man nepamainomi buvo Natracare higieniniai įklotai po gimdymo. Vėliau naudojau įprastus tos firmos įklotus (jie plonyčiai, todėl beveik nesijaučia).
• Pilvą prilaikantis diržas. Jei pilvukas nedidelis, tai toks per visą nėštumą gali nekelti jokių nemalonių pojūčių. Mano pilvukas irgi buvo nedidelis, tačiau paskutiniais mėnesiais ilgiau paėjus imdavo tempti apačią ir kietėti, o ilgai ir toli vaikščioti man patiko. Todėl įsigijau pilvą prilaikantį diržą, kuris vėl leido ilgai vaikščioti be jokių nepatogumų.
• Kompresinės pėdkelnės ar kojinės. Šių pagalbininkių taip pat gali prireikti ne visoms. Bet daugumai nėščiųjų jei ir nesiplečia venos, tai bent jau ilgiau paėjus ima gelti kojas. O dar jei tenka lauktis karštą vasarą... Aš turėjau kojines iki kelių ir jų visiškai pakako, kad apsitempus blauzdas kojas užlietų maloni vėsuma ir visi tempimai ir spaudimai akimirksniu pradingtų.
• Marškinėliai gimdymui. Nebūtina pirkti, nes tokį rūbą turėtų duoti kiekvieni gimdymo namai, bet žinoma, maloniau turėti savo. Bet vis tiek nebūtina pirkti, nes tam puikiai tiks didesni vyro marškinėliai ar marškiniai. O man pasisekė per išpardavimą už kelis litus nusipirkti xxl dydžio medvilninę palaidinę su didele iškirpte – pats tas rūbas iškilmingam susitikimui.
• Patogi medvilninė liemenėlė. Arba speciali liemenėlė maitinimui. Bet dauguma jų modelių man atrodė nepatrauklūs ir nepatogūs. Jei rasit patinkančią – puiku, tik svarbu ją pirkti nėštumo pabaigoje, kai krūtinė šiek tiek padidės, gal net praverstų dar vienu dydžiu didesnė. Nors viską darant teisingai to neturėtų būti, bet daugeliui moterų praėjus kelioms dienoms po gimdymo pieno gamyba užsikuria visu pajėgumu, o tada reikia tikrai didesnės liemenėlės, kad būtų už ko kopūsto lapus užkišti. Ir šiaip bent jau man nutikus tam „sprogimui“, miegoti be liemenėlės buvo nepatogu ir nemalonu. Yra visokių nuomonių, bet nemažai moterų žindymo pradžioje renkasi miegoti su liemenėle. Bent jau tam, kad galėtų įsidėti įklotėlius ir nereiktų atsibudinėti pieno upėje. Todėl liemenėlė turi būti patogi, niekur nespaudžianti ir geriausia – medvilninė.
• Įklotai į liemenėlę. Kam jų reikia aprašiau kiek aukščiau. Bet visiško natūralizmo šalininkės jums pasakys, jog tai pinigų mėtymas, nes tam reikalui puikiausiai pasitarnaus tiesiog po miegojimo marškinėliais pakištas kelis kartus perlenktas marlės gabalas. Kai man baigėsi visi sprogimai ir pieno gamyba daugiau mažiau buvo susireguliavusi, ir aš taip dariau. Ir nepatyriau jokių nepatogumų.
• Žindymo pagalvė. Visai nebūtina pirkti specialių pagalvių, kurių kainos gerokai didesnės už įprastų. Nors daugelis moterų perka jas dar nėštumo metu, miega su jom ir labai giria. Todėl jei smalsu ir yra atliekamų pinigų, kodėl nepabandžius. Aš pati vis gundžiausi pirkti, bet taip ir nenusipirkau. Naujagimio žindymui atsisėdus naudojau paprastą pailgą pagalvę. Tiksliau vieną didesnę ir dar apsikamšydavau mažesnėmis, kad niekur rankai nereiktų laikyti naujagimio svorio ir nepavargčiau, kai mažylis valgo tikrai ilgai. Bet vis tiek dažniausiai maitindavau atsigulus, o paskui jau išmokom pasimaitinti bet kaip ir bet kur.

Tikrai nereikia iš anksto pirkti:

• Pientraukio. Jei turėsit pakankamai žinių ir pasikliausit motiniška intuicija, o ne aplinkinių pasenusiais patarimais, žindyti jums seksis ir tokio brangiai kainuojančio daikto jums neprireiks. O jei visgi prireiktų, yra net ir visą parą dirbančių vaistinių, todėl iš anksto investuoti tikrai neverta.
• Tepaliukų speneliams. Vėlgi – jei viską darysit teisingai ir jums seksis, greičiausiai taip ir nesužinosit, kas yra nugraužti speneliai. O jei taip nutiktų, geriausiais tepaliukas yra po maitinimo išspausti keli lašai galinio riebaus pienelio. Jiems reikia leisti nudžiūti ir dar kiek pasimėgauti oro vonia. Jei netyčia susigundytumėt tepaliukais, kurių atseit „nereikia nuplauti“, netikėkit – tokių nėra ir jūs tikrai nenorite, kad tie tepalai būtų jūsų kūdikėlio maisto priedas. Todėl bent jau nuplaukit prieš žindant.
• Antspenių. Dėl tų pačių aukščiau išvardintų priežasčių jums greičiausiai jų neprireiks. O jei prireiks, bet kada galėsite nusipirkti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą